En dansk direktørs beroligende ord til dagens unge Jeg vil heller se feriebildene dine enn sekserne dine! har kjempet hardt om plassen i sosiale medier med både finalen i Paradise Hotel og dekningen av Paris-avtalen denne uka. Beklager å ødelegge den virale festen, men en bedriftsleders ønske om å se feriebilder heller enn karakterene dine er alt annet enn beroligende.

Denne uka ble en dansk direktør omfavnet på sosiale medier for å sette på agendaen hvor uendelig lite karakterene fra skolen betyr for om han ønsker å ansette deg. Han vil heller se feriebildene dine, og fastslår at det for ham er langt mer interessant å ta en prat med en potensiell medarbeider som har tatt ansvar som speiderleder eller sovet på et skittent hostell i Katmandu. Før den gjorde suksess i Norge, ble Jeg vil heller se feriebildene dine enn sekserne dine! likt, delt eller kommentert av over 37.000 dansker. For i mer enn enn de 20 årene denne mannen har jobbet som bedriftsleder har han aldri – og han mener aldri – sett sammenhengen mellom høye karakterer og suksess i arbeidslivet.
Tusen takk for flotte ord, herr direktør. Jeg er glad for at det er plass til dagens ungdom på samme måte som det var for meg da jeg gikk ut av gymnaset med middelmådige karakterer for over tjue år siden. Men vær så snill, kan vi ikke snart erkjenne at i løpet av de åtti årene som har gått siden Henry Ford spurte «Hvordan kan det ha seg at hver gang jeg ber om to hender, får jeg en hjerne med på kjøpet?» har det etablert seg en stor misforståelse! For å oppklare: Skolen er ikke laget for å produsere folk som er flinke til flittig å rulle steiner for middelmådige hvite menn som rir på kapitalismens bølge. Den er ikke til for å skape forhåndsprogrammerte enheter som enkelt kan manipuleres til å kjøpe en ny KitchenAid-maskin hvert kvartal så tannhjulene i økonomien får fortsette runddansen. Og selv om man kunne tro det etter kampen om fraværsgrensen som rammet vårt land i fjor, er heller ikke skolen en anstalt som oppbevarer dagens unge og tilbyr tidsfordriv mens de venter på å bli voksne og muligheten til å skaffe seg et intelligent kjøleskap.
Dessverre, eller kanskje ikke, er det bare i lykkeland som Norge, og Danmark, man kan demonstrere mot retten til å få gå på skole og tillate seg å sende signaler til den oppvoksende generasjon om at skolegang og karakterer ikke er viktig.
Beklager å ødelegge den glade virale kickstart på ferien initiert av en dansk direktør, men for å utvikle seg til et gagns menneske trenger de fleste av oss mer enn en snartur til Katmandu, nettbasert coaching og inspirasjonskurs i livsstilsfotografering for sosiale medier. Kanskje er det derfor også på tide å ta et endelig farvel med Paulo Coehlo, Rhonda Byrne og deres kollegaer, og slutte å dele budskap som underbygger «When you want something, all the universe conspires in helping you to achieve it.» og «There is a truth deep down inside of you that has been waiting for you to discover it, and that truth is this: you deserve all good things life has to offer.». Vi må erkjenne at dette verken er sant eller gir mening.
Heldigvis er skolens mål, i tillegg til å kvalifisere for produktiv innsats i dagens arbeidsliv, også å gi barn og unge kunnskaper og ferdigheter til å utvikle seg som menneske og delta aktivt i samfunnet.
For dagens barn og unge går en langt mer usikker fremtid i møte enn vi som er voksne i dag. Flere eksperter melder at opptil halvparten av dagens jobber kan forsvinne som følge av den teknologiske utviklingen. Uansett om det betyr massearbeidsledighet eller den ultimate frihet, vil det utvilsomt være viktig å ha evnen til å reflektere, forstå og se mulighetene til å påvirke det som skjer rundt deg. Heldigvis er skolens mål, i tillegg til å kvalifisere for produktiv innsats i dagens arbeidsliv og kompetanse til å mestre arbeids- og samfunnsliv i en ukjent framtid, også å gi barn og unge kunnskaper og ferdigheter til å utvikle seg som menneske og delta aktivt i samfunnet. Det innebærer evnen til å søke mening og kritisk tenkning, og til å ruste den oppvoksende generasjon som kreative, almenndanna, samarbeidende, miljøbevisste og integrerte mennesker.
Et overordnet mål i skolen er å gi barn og unge evnene som skal til for å videreutvikle det vi i dag mener er et godt fungerende demokrati!
Et overordnet mål i skolen er å gi barn og unge evnene som skal til for å videreutvikle det vi i dag mener er et godt fungerende demokrati! Og vi trenger alle opplagt mer enn feriebilder og evnen til å være flinke og flittige, for å kunne tolke og reflektere over den massive informasjonsmengden som møter oss i vår digitaliserte kultur, for å skille informasjon fra falske nyheter og propaganda, manøvrere i strømmen av klikkhungrige medier som tilbyr tre tips til hvordan bli lykkelig i lykkelandet og reality-sirkus, og, ja, for å bli noe mer enn landstrykere i verdensmaskineriet. Eller for å si det sånn: Hvordan kan barn og unge gis verktøy til å kunne reflektere over den amerikanske presidentens Twitter-strøm, tolke de 140-ords verbaltekstene, videosnuttene og bildene i kontekst, og forstå hva de betyr, isolert, men kanskje mest som del av den større fortellingen de skaper sammen med tekst i andre medier? Ja, «Who can figure out the true meaning of «covfefe»???»?
Igjen, beklager å ødelegge den virale festen, men sannheten er at samme hvor flittig vi leter, vil vi ikke finne noe som helst mening bak ordet «covfefe». Sannheten er at en bedriftsleder som uttaler ønske om å se feriebildene dine heller en sekserne dine er alt annet enn beroligende. Den største hemmeligheten bak Rhonda Byrnes «The Secret» er forøvrig at hun er en stor fan av Henry Ford.
God fredag fra Karianne!
(Foto: Charlie Chaplin for «Modern Times» – Wikimedia)