Jeg anbefaler disse tre romanene fra leselista mi 2019! Synes du at googlifisert kunnskap er oppskrytt, er lei lykkecoacher og andre inspiratorer og føler at forbrukszombier infiserer tilværelsen, vil du elske dem! To av romanene ble forøvrig utgitt i 1933 og 1961, men jeg vil altså påstå at samfunnskritikken rammer like nådeløst i dag!
Mennesket som forbrukszombie
Severance (2018) av Ling Ma er en dystopisk roman der vi mennesker rammes av en feber som gjør oss til zombie-lignende parodier på oss selv. Får du viruset, er du dømt til en slags repeterende dødsdans på toppen av Maslows behovshierarki før du segner om av utmattelse og sult. Din skjebne kan for eksempel bli å prøve dagens antrekk om igjen og om igjen og til evig tid, som en gif-drukken Sisyfos foran et selfiekamera! Handlingen starter i fabrikker i Kina der lavtlønte produserer eksklusive bibler billig under kummerlige forhold og ender i et stort kjøpesenter i USA. Sentrale temaer er vår tids iscenesettelse av oss selv, overforbruk og fremmedgjøring i en globalisert verden.
TikTok og takk til milliongevinst og berømmelse!
I One Hand Clapping (1961) av Anthony Burgess befinner vi oss flere tiår før Internett, men få år etter at fjernsynet har blitt allemannseie og fortsatt tar menneskenes oppmerksomhet bort fra det virkelige liv. Howard blir som en av få utvalgte, invitert med i det populære spørreprogrammet «Over and over» på BBC. Det sikrer han mange penger og kjendisstatus. Hjernen hans virker nemlig på en uvanlig måte – en slags avfotograferingsteknikk lagrer alt han «leser». Dette er hans spesielle talent. Og hallo, tenk dere! Det er som om vi kunne lastet hele internett inn i hodet vårt før en quiz. Eller som om vi kunne oppgradert kroppen vår med TikToks filtre og redigeringsmuligheter før en talentkonkurranse. TikTok og takk til milliongevinst og berømmelse! Men, men som Howards kone Janet sier: «My poor clever Howard. […] But it wasn’t cleverness, as he always said. It was his photographic brain.» Jeg kan ikke hjelpe for å lure på hva Janet ville sagt om vår tids googlifiserte kunnskap.
Lei lykkecoacher og andre inspiratorer?
Miss Lonelyhearts i Miss Lonelyhearts (1933) av Nathanael West er Klara Klok-spaltist i avisa New York Post og gir ubrukelige leveråd til avislesere i dype livskriser, ved helseutfordringer, samlivsutfordringer og veiledning ved etiske dilemmaer, blant annet. Dag etter dag deler han kynisk ut inspirasjon, håp og plattheter a la «Life is worthwile, for it is full of dreams and peace, gentleness and ecstasy, … .» Og, ja, det stemmer! Denne romanen er like aktuell i dag som da den ble utgitt i mellomkrigstida. Er du dritt lei lykke-, stress- og mindfullnesscoacher, takknemlighetsinspiratorer og energiterapeuter som brødfør seg av å trivialisere medmenneskers lidelser og søken etter mening i livet, er klassikeren Miss Lonelyhearts av Nathanael West ei bok for deg!
God lesning!
Boktipsene er tidligere publisert på Instagram-profilen min @kariannegamkinn