Er Æsops fabler om rett og galt aktuelle i selvrealiseringens tid? Tja, her er en aktualitetsvurdering av «Kråka som lånte fjær» anno 2000-tallet!
De fleste av oss kjenner Æsop og de 2.500 år gamle fablene hans. Kanskje er du også én av dem som leste dem da du var liten? Du syntes det var morsomt at dyrene, som både tenker og handler som mennesker, får seg en liten lærepenge, og nå, senere, som forelder har du tenkt at disse fortellingene med tankevekkende sannheter om livet, er verdt å ta frem igjen for egne barn.
Men, er egentlig Æsops fabler om rett og galt aktuelle i dag? Eller er det i den tid der selvrealisering og identitetsbyggende prosjekter tar størstedelen av hverdagen på tide å skylle de moralske veiviserne hans ut med badevannet? Tja, her er en kjapp aktualitetsvurdering av «Kråka som lånte fjær».
«Kråka som lånte fjær» handler om ei kråke som tjuvlåner fjær av andre fugler fordi han vil se bedre ut. Fortellingen starter med at kråka en dag ser seg selv i den speilblanke overflaten på lille innsjøen der han daglig slukker tørsten. Han er ikke fornøyd, synes at han ser grå og stygg ut. Søsteren hans beroliger ham med at han ser akkurat slik ut som ei kråke skal se ut. Men Æsops kråke slår seg ikke til ro med søsterens ord. Da det arrangeres skjønnhetskonkurranse for alle fuglene i skogen, vil kråka gjøre seg fresh og attraktiv. Han vil vinne konkurranse. Han rapper derfor fjær fra de andre fuglene i skogen, gule fjær fra kakaduen, oransje fjær fra papegøyens bryst og en drøss røde dompappfjær. Til konkurransen pynter han seg med de lånte fjærene og later som om de er hans egne. Strevet gir resultater, og han vinner. Dette blir han hunset og slått
Denne kråka er opplagt langt forut for sin tid. I vår tid trenger vi ikke å stjele for å pynte oss. Hvert eneste år importeres tonnevis med ekte menneskehår fra India til Norge så våre frisører kan gi oss norske kvinner fyldigere og lengre hår. Dette håret er selvfølgelig renset, preparert og farget etter at det av profesjonelle hårinnsamlere ble raket av indiske kvinners hoder. Hos Beauty House i Oslo får du profesjonell hjelp til å lime ekte minkhår direkte på dine naturlige vipper så du får lange dådyraktige vipper! Når vi låner fjær, er de fleste mest opptatt av at det skal skje i ordnede og renslige former.
Skal vi fortelle våre barn, tweens og tenåringer at hvis de jåler seg opp for å bli likt av alle, kan de ende med ikke å bli likt av noen?
Men tilbake til Æsop. Er denne fortellingens moralske budskap fortsatt aktuelt? Skal vi fortelle våre barn, tweens og tenåringer at hvis de jåler seg opp for å bli likt av alle, kan de ende med ikke å bli likt av noen? Den stakkars kråka blir nemlig avslørt som en juksemaker og ribbet for alle sine fjær av de andre fuglene. Og når han søker tilbake til sine egne, avviser de ham fordi han vil fremstå som finere enn dem.
Tilbudet av lånte fjær i dag er enormt, og i vår tid er fortellingen opplagt at går du gjennom livet som ei grå kråke, har du kun deg sjøl å takke, og du vil heller ikke ha annet enn grå kråker rundt deg.
Tja, konseptet «Lånte fjær» har gjennomgått både en radikal oppgradering og profesjonalisering siden Æsops kråke deltok i skjønnhetskonkurranse for 2500 år siden. Tilbudet av lånte fjær er i dag enormt, og i vår tid er fortellingen at går du gjennom livet som ei grå kråke, har du kun deg sjøl å takke, og du vil heller ikke ha annet enn grå kråker rundt deg. Begge deler er negativt med tanke på å bygge identitet og å fremstå som en attraktiv merkevare på både arbeidsmarkedet og for fremtidige partnere.
Så husk, deler du et #nomakeup-bilde på Instagram, bør du ha fått hjelp av en profesjonell til å feste minkhårene på øyevippene.
Allikevel, om ikke lenger moralsk gyldig, vi har fortsatt lærdom å trekke fra fabelen: Er du så dårlig til å freshe deg opp som denne kråka, vil du også i dag bli avslørt. Dét er viktig lærdom for barna våre å ta med seg når de som kråka møter livets store «point of no return» og for første gang virkelig ser sitt eget speilbilde. Deler du et #nomakeup-bilde på Instagram, bør du ha fått hjelp av en profesjonell til å feste minkhårene på øyevippene dine.
«Kråka som lånte fjær» er en perfekt gave til den som har alt – både stor og liten!
Fin dag fra Karianne!
NB! Teksten er skrevet med utgangspunkt i Anne B. Ragdes og Bendik Kaltenborns (illustratør) gjendiktning av fabelen «Kråka som lånte fjær».